Mészáros Blanka: Az én életemben a kitűzött célok a legfontosabbak

Tavaly végzett Marton László, Forgács Péter és Hegedűs D. Géza osztályában, az új évadtól pedig a Katona József Színház illusztris társulatát erősíti. Mészáros Blankát láthattuk a Petra von Kantban illetve Az Olaszliszkai című előadásban is, most pedig a Sirály Nyináját alakítja Ascher Tamás rendezésében. A fiatal színésznőt színházról, új szerepéről és a színészet erejéről is kérdeztem.

int1

Fotó: Pál Zsófia

Olvastad a Sirályt? Tetszett?

Középiskolás diákként olvastam először, mint kötelező irodalmat, de igazán csak a próbafolyamat alatt szerettem és értettem meg.

Mit jelent neked Nyina szerepe?

Óriási kihívás volt, érzelmileg és gondolatilag is sok energiát igényelt maga a próbafolyamat, nagy kaland minden előadás, és szerintem nagyon fontos lépcsőfok egy fiatal színész életében.

Nyina egy fiatal, naiv lány, aki töretlenül követi álmát, hogy színésznő lehessen. Téged is ilyen nehéz eltántorítani a céljaidtól?

Az én életemben is a kitűzött célok a legfontosabbak, talán az tanulság lehet, hogy nem szabad görcsösen ragaszkodnunk ezekhez a célokhoz, rugalmasnak kell maradnunk, különben éppúgy tönkremehet az életünk, mint Nyinának.

Te is ilyen vehemensen szerettél volna színésznő lenni?

Sok energiát fektettem abba, hogy színházzal foglalkozhassak, elsőre felvettek a Színművészeti Egyetemre, így nem kellett sokat gondolkodnom. Ráadásul engem a szüleim mindvégig támogattak, nem úgy, mint Nyinát.

DSC_0119

Fotó: Pál Zsófia

Milyen tapasztalatokat szereztél a darab során?

Meglehetősen a pályám elején vagyok, így számomra minden próbafolyamat és minden előadás egyik legfontosabb dimenziója a tapasztalatszerzés, de igyekszem, hogy ezekkel a tapasztalatokkal ne éljek vissza soha. Próbálom megtalálni az arányt.

Kíváncsi természetnek tartod magadat?

Mindenképpen, bár minden új szituáció újabb és újabb feszültséget okoz, ezeket legtöbbször sikerül alkotó energiává alakítanom.

Szerinted miért kellett ennek az előadásnak megszületnie nálunk?

Soha nem foglalkoztam ezzel, és szerintem egy színésznek elsősorban nem is ez a feladata. Ez egy szerencsés helyzet, hogy Ascher Tamásnak eszébe jutott, és össze is jött egy nagyon jó csapat, akikkel érdemes volt ezt megrendeznie.

Az előadás ízlés- és gondolatformáló erővel bír. Mit gondolsz erről?

Minden előadás ízlés- és gondolatformáló erővel bír. Remélem, a miénk pozitív irányban.

int

Fotó: Pál Zsófia

Egy korábbi interjúdban azt mondtad, hogy az egyetem egy életforma-lehetőségre készít fel. Milyen most színészként létezni a Katonában? Tényleg életforma a színészet?

Természetesen életforma, hiszen folyamatosan a színházhoz kell igazítanom az életemet.

Hogyan lehet ezt pszichésen a helyén kezelni, egyensúlyban maradni?

Sehogy, de minden megoldás érdekelne…

Fiatal színésznőként mit gondolsz a mai színházi helyzetről?

Nem könnyű, de küzdünk, mint mindenki, nem utolsó sorban az értékválsággal. De azokért a nézőkért érdemes, akik kíváncsiak, estéről estére megtöltik a nézőteret.

Mit szeretsz színházban nézni?

Azokat az előadásokat, amikben nem játszom. (nevet)

Mi vonz téged a színészetben?

Motiválnak a partnerek, a rendező, a szerep… Létrehozni valamit, valaminek a születésénél jelen lenni. Ezeket az élményeket megosztani másokkal felemelő érzés.

Portréfotó: Nánási Pál

Leave A Comment