Megható Fesztbaum Seress-estje

Egy alkotófolyamatot megannyi tényező jellemez, én mégis egy olyan összetevőjét tartom a legfontosabbnak, ami nem függ szakmai hozzáértéstől, alapanyagtól vagy koncepciótól – viszont ha hiányzik, máris képes teljességgel meghasonulni az eredmény. Ez a jellemző pedig nem más, mint a szakma és a téma iránti teljes alázat.

Véleményem szerint minden szakma, minden alkotófolyamat ezzel kezdődik és végződik. Mégis, ez az alkotóelem egyre ritkábban lelhető fel a mai világban; így, amikor az ember véletlenül szembekerül vele, teljességgel fejet hajt e nagyság előtt. Ez volt az a pont, ami a leginkább megragadott Fesztbaum Béla Seress Rezső estje, a Dalok a Kispipából során, az Óbudai Társaskörben.

zsidofeszt_fesztbaum

Az est kezdetével hamar világossá válik, mennyire közel áll Seress jelensége a Vígszínház művészéhez: nagy szeretettel beszél a művészről, aki évtizedekkel korábban a hetedik kerület egyik legismertebb zenei előadója volt. Fesztbaum közelsége a témához és az emberhez azonban nem csupán abban merül ki, hogy nagy érdeklődéssel és szeretettel fordult Seresshez: a történetben talán az a legmeghatóbb, hogy a művész egy kicsit önmagát is látja Seressben, megérti problémáit, képes felfejteni üzeneteit és hitelesen átadni a gondolatait, ami így a sajátunké is válik.

Ebből pedig egyenesen következik, hogy kellő érzékenységgel nyúl Seress dalaihoz is. Az igazi varázslathoz pedig elég egyetlenegy gondolkodó elme és egy szál zongora. Fesztbaum jól fogja meg Seress humoros oldalát, és a háborús évek sötétségét is, ami egyaránt jól idéződik meg a színművész anekdotáin, és a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar hegedűsének, Berki Sándor Dezsőnek szívszorítóan gyönyörűséges magánszámán keresztül is.

DSC_6622

A Szalonzenekar hasonló vehemenciával követi és támogatja Fesztbaumot gondolatmenete során. Játékuk a zene szeretetén és a kölcsönös tiszteleten alapul, ami nagy mértékben hitelesíti a végeredményt. Ez a közös játék egyaránt születik Seress megidézéséért és a nézők szórakoztatásáért; ami viszont igazán kiemelkedő, hogy mindkét célnak képesek eleget tenni.

Fesztbaum estjének azonban elsősorban nem a zenei és előadói oldala az igazán meggyőző. Erről leginkább az a pillanat árulkodik, amikor a művész elárulja, hogy a hónapokkal ezelőtt bezárt Kispipa borozóból sikerült megmentenie az ott szolgáló pianínót, amin talán még Seress is zenélt. Ez a hozzáállás és teljes alázat teszi az estjét egyedülállóvá: Fesztbaum egyszerre jeleskedik zenészként a pianínó mögött, előadóként a mikrofon előtt, de ezen az estén emberként a legtiszteletreméltóbb számomra.

Alkotók

Szerkesztette és közreműködik:
Fesztbaum Béla

Kék Duna Koncert-Szalonzenekar
Művészeti vezető: Berki Sándor

Leave A Comment