Ezeken a színházi bemutatókon biztosan ott leszünk

Az emberek többsége összerezzen, mikor egyenesen közlik vele, hogy hamarosan vége a nyárnak és egyre közelebb van a szeptember, a hozzánk hasonló színházőrültek számára azonban ez az a pillanat, amikor valóban megnyílik a Kánaán. A kezdésig azonban az embernek nincs más dolga, mint átgondolni az előző évad tapasztalatait, és papírra vetni a következő év legígéretesebb bemutatóit.

Az idei listámból lehetetlenség volna kihagyni az Egy őrült naplóját (szeptember 24.), amelyet már féléve tűkön ülve várunk. Nem is találhattak volna megfelelőbb színészt a szerepre Keresztes Tamásnál, aki már számos esetben bizonyította számomra, hogy kifejezetten természetesen mozog az átlagostól messze eltérő emberek bőrében, és mindezt olyan jól teszi, hogy előadása hiteles és megindító lesz. Az őrültségben pedig az esetek többségében megdöbbentően nagyobb rendszer van, mint egy normális lelkiállapot vázolásában. A szegedi Thealter fesztiválon már bizonyított az előadás, hozzánk szeptember végén érkezik.

ORULT_A2_JURANYI_nezokep_4

A Katona József Színház első bemutatója a Terror (október 8.) című előadás lesz. Az előadást Dömötör András állítja színpadra a Kamrában, amely rendkívül érdekes és aktuális kérdéseket kíván feszegetni. A történet szerint egy utasszállítót eltérít egy terrorista, a fellegekbe emelkedő vadászpilótának pedig döntenie kell, hogy lelövi-e a gépet, fedélzetén 164 emberrel, vagy hagyja, hogy a gép becsapódjon egy stadionba, ahol hetvenezer ember tartózkodik. Egy vadonatúj darab moralitásról, emberségről, és a legnagyobb hatalomról, amely most egyetlenegy ember kezében van.

A Vígszínházban is folyik a munka: ősszel egy valódi klasszikus elevenedik a színpadon, Dés-Grecsó-Geszti triumvirátusa ugyanis színpadra állítja Molnár Ferenc regényét, A Pál utcai fiúkat (november 5.). A történet egy zenés játék keretében kerül elmesélésre, Rácz tanár urat Fesztbaum Béla alakítja majd, a kis Nemecsek pedig Vecsei Miklós lesz. Minden bizonnyal egyedülálló este elé nézünk, meglátjuk, hogyan sikerült elmesélni Bokáék történetét és átadni magyar irodalmunk egyik legfontosabb művének esszenciáját.

fff

Znamenák István ismét megmutathatja tudása legjavát, monodráma készül ugyanis főszereplésével az Örkény István Színházban. A művész Eörsi István börtönmonológját (október 21.) fogja előadni, amelyet Bagossy László rendez majd. A forradalomban betöltött szerepéért ült közel négy évet az író, aki fogva tartásának éveiről mesél Emlékezés a régi szép időkre című művében. A teátrum ezzel a különleges előadással emlékezik majd meg a forradalomról, október 23-án is.

Listám egyik másik sarkalatos pontja a Centrál Színház bemutatója, a My Fair Lady is (szeptember 30.). Puskás Tamás rendezi a jól ismert történetet, amelynek középpontjában a férfi és a nő örök harca: a szegény virágáruslány és a különc nyelvész kapcsolata és közös útja minden bizonnyal érdekfeszítő lesz a színpadon, főleg akkor, ha a főszerepekben Tompos Kátyát és Alföldi Róbertet láthatjuk.

13590360_1343776188985344_717292134073463355_n

Fotó: Horváth Judit

Sűrűn fogjuk látogatni a Radnóti Színházat is. Ifj. Vidnyánszky Attila is rendezni fog a teátrumban, László Zsolt főszereplésével az Iván, a rettenet c. Bulgakov művet (október 16.) láthatjuk majd. A fiatal rendező korábbi munkáit szemrevételezve kétségtelenül fontos nyomon követni pályáját. A teátrumban dolgozik majd Alföldi Róbert is, aki a kanadai dráma világába kalauzol majd bennünket. A Futótűz c. előadást jövő év elején mutatják be.

De nemcsak színdarabok bemutatóit várjuk nagy lelkesedéssel. A következő színházi évad elején ismét megrendezésre kerül a Színházak Éjszakája, immáron ötödik alkalommal (szeptember 17.), amelyet egyetlen valamirevaló színházkedvelő sem hagyna ki. Az est minden bizonnyal nagy lendületet ad majd a következő évadnak: sok izgalmas és rendhagyó esemény tanúi lehetünk, a választék pedig hatalmas, ugyanis közel 30 színház programjaiból választhatunk majd.

szinhazak-ejszakaja-2016-jegyek

Bár sok figyelemfelkeltő bemutató elé nézünk, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy milyen nagyszerű előadások születtek az előző évadok során. Ezeket az darabokat még mindig  nagy örömmel ajánlom a kedves Olvasóknak:

Leave A Comment