A komfortzónán belül

Különleges történet Argané. Egész élete betegségéről szól, minden vélt vagy valós állapota körül forog, ez a helyzet azonban abban a pillanatban válik valóban ijesztővé, amikor kikristályosodik, hogy a férfi foggal-körömmel ragaszkodik a szenvedéséhez. Ez nagy mértékben súlyosbítja helyzetét, s jövőjét annak ellenére is a betegségéhez igazítja, hogy ezzel tönkreteheti lánya életét. A képzelt beteg történetét most a Budapest Bábszínházban láthattuk.

Érdekes elgondolni, hogy milyen betegségben is szenvedhetett valójában Argan. Tulajdonképpen már a legelején vakon ragaszkodik az állapotához, az idő előrehaladtával azonban még tudatosabban kezeli helyzetét. Minden bizonnyal kevésbé fizikális, mint pszichés problémáról van szó, innentől kezdve pedig egyértelművé válik, hogy ez a betegség aligha valami, amitől könnyen meg lehetne, vagy meg akarna válni. Argan számára ez az állapot egyre inkább egy védőpajzzsá avanzsálódik, ami mögé könnyű elbújni és amit könnyű kifogásként felmutatni.

15156863_1445613908786485_4448329857927425360_o

Fotó: Éder Vera

Ez a gondolat alkotja Alföldi Róbert koncepciójának lényegét. Ezt megerősíti Zöldy Z Gergely díszlete is: a játéktér középpontjában egy hatalmas ágy pompázik, telis-tele puha párnákkal és takarókkal. De ez nem csupán egy közönséges pihenőhely: inkább egy védőtér, amelyben Argan bármikor elmerülhet és visszahúzódhat.  Egy kellemes hely, hovatovább, Argan komfortzónájának tökéletes szimbóluma, amelyben saját maga által generált gondoktól szenved, s amelyből nem szándékozik kitörni. Bár az előadás többnyire humorosnak kíván hatni, ez a tragikus vonal, a szereplő statikussága, sorsa végig a rétegek közt húzódik, és tanulságként hat.

A rendező hozzáértése a színészvezetésben tűnik ki. Érezhetően erős kézben tartja színészeit, egyértelmű elgondolással és konkrét mozzanatokkal dolgozik, ami a színpadra lépők hitelességét segíti s támogatja. Ez eddig sem volt másképp, ebben a darabban azonban még inkább hasznossá válik. A kis térben szó szerint és átvitt értelemben sem léteznek falak a színészek és a nézők között, közeli résztvevőivé válunk az előadásnak.

14991370_1440322455982297_5233612657657133638_o

Fotó: Éder Vera

Ács Norbert kitűnő választás Argan szerepére: már az első pillanatban kiválóan érzékelteti a karakter komoly felfogását a betegségéről, ezzel egy időben képes ironikussá és kellően gyarlóvá tenni számunkra karakterét. Ő az, aki a rendezés mellett egyedülállóvá és stabillá teszi az előadást. Pallai Mara alakítja a pénzre éhező feleségét, aki a családfő halálát várja, s igyekszik kitaposni saját maga számára a pénzhez vezető legrövidebb utat. Kétszínű és bicskanyitogató, akit azért olyan könnyű utálni, mert a karakter megformálója kiváló gesztusrendszerrel és hitelességgel játszik. Hozzá hasonlóan Spiegl Anna alakítása is említésre méltó, megértő és szeleburdi szolgálólányként teszi magáévá a színpadi teret.

Alföldi rendezése egy feszes tempójú és erős elgondolással létrehozott előadás, amelyben humoros helyzetkomikumok és poénok váltogatják egymást. Kitűnő rálátással kezeli Molière darabját: ismét kiválóan adaptálja és húzza rá saját gondolati köntösét a műre, amely ha újra nem is gondolja a drámát, de mindenképpen elgondolkodtató momentumokat emel ki és erősít fel. Ennek következményeképpen egy karakán, és nagyon is alföldis előadás születik a játéktérben, amely egy újabb remek rendezéssel gazdagítja a rendező munkásságát és színházi emlékezetünket is.

Szereplők

Argan, a képzelt beteg: Ács Norbert
Béline, Argan második felesége: Pallai Mara
Angélique, Argan lánya, Cléante szerelmese: Pájer Alma e. h.
Béralde, Argan fivére; Dectretenus, orvos: Pethő Gergő
Cléante, Angélique szerelmese: Barna Zsombor e. h.
Thomas Decretenus, az orvos fia: Kemény István
Pourgalot, Argan orvosa: Blasek Gyöngyi
Simate, patikus; Rafinat, közjegyző: Tatai Zsolt
Toinette, szolgálólány: Spiegl Anna

Alkotók

Író: Molière
Fordító: Bognár Róbert
Dramaturg: Vörös Róbert
Bábtervező: Hoffer Károly
Díszlet- és jelmeztervező: Zöldy Z Gergely
Zeneszerző: Bella Máté
Asszisztens: Rigó Anna
Rendező: Alföldi Róbert

Leave A Comment